Artikelindeks

 

FAQ:  (frequently asked questions)

Forklaring på ord der er brugt på hjemmesiden.

 


 

ALIAS domæne:

Et alias er et domæne der tilknyttes til dit hoved domæne. Hvis du f.eks. har mere end et domæne der skal ramme samme hjemmeside, kan du opsætte et domæne alias.

Aliasser kan bruges, hvis du har et domæne, men domænet ikke har noget indhold. På den måde kan det bruges til at skabe trafik på en allerede eksisterende hjemmeside.

 


 

DNS:

DNS (Domain Name System) er et system der oversætter domænenavne til internettets IP-adresser via såkaldte navneservere.

Alle placeringer på internettet har en talkode, som kaldes en IP-adresse. IP-adressen gør computere i stand til at finde en specifik placering på internettet.

Da talkoden kan være svær at huske, giver man den et navn. Dette navn er domænenavnet.

DNS virker altså lidt som en telefonbog, hvor IP-adressen er telefonnummeret, og domænenavnet er personen, du ringer til.

 


 

Domæne:

Et domæne er det, som mange forbinder med en hjemmeside. Et domæne kan ejes af alle uanset, om det er en privatperson, en organisation, en offentlig instans eller en virksomhed. Der er heller ikke nogle regel for, hvad indholdet på et domæne skal handle om. Dette kommer helt an på, hvad du ønsker som ejer af et domæne.

Man kan også sige, at et domæne er en form for adresse, der kan tilgås via internettet og en browser. Ejer du et bestemt domæne, så ejer du det i hele verden. Der er ikke nogen begrænsning på, at du for eksempel kun ejer retten til dette domæne i for eksempel Danmark.

For at dit domæne kan tilgås af andre og dig selv, skal du have et webhotel eller et mailhotel, der også kan defineres som en server, hvilket du kan bestille hos os.

 


 

FTP: 

FTP (file transfer protocol) er en klient-server protokol der bruges til at overføre filer mellem to computere. På værtsmaskinen skal der være installeret en FTP-server, og på den tilsluttende maskine skal der være en FTP-klient

FTP bruges blandt andet til at lægge nye hjemmesider samt egne filer op på nettet, hente programmer og filer fra en kilde på internettet etc.

Filezilla (gratis program) er det mest kendte FTP-program til dette brug.

 


 

 IMAP og POP3:

IMAP og POP3 er standard internet protokoller for e-mail, der giver dit e-mail program mulighed for at tilgå e-mail konti på dit webhotel eller mailhotel.

Med IMAP kan du få adgang til din mail, uanset hvor du befinder dig, fra enhver enhed. Når du læser en mail, der bruger IMAP, henter du den rent faktisk ikke ned eller gemme den på computeren, i stedet læser du den fra e-mail tjenesten. Som et resultat, kan du kontrollere din mail fra forskellige enheder, hvor som helst i verden.

IMAP henter kun en meddelelse, når du klikker på den, og vedhæftede filer hentes ikke automatisk. På denne måde kan du tjekke dine meddelelser meget hurtigere end med POP3, f.eks når du er på farten.

IMAP er den anbefalede metode, når du har brug for at kontrollere dine mails fra flere forskellige enheder. Vælger du IMAP opsætningen, så forbliver dine mails på serveren, og dermed er der altid backup via din e-mail tjeneste.

Ved POP3 hentes e-mail ned og slettes derefter fra e-mail serveren. Det betyder, at når mailen er hentet, kan den kun åbnes fra samme computer, hvilket betyder, at du ikke kan se dem når du er på farten, f.eks. via din mobiltelefon eller via webmail fra en anden computer.

Foretrækker du POP3, bør du helt klart have din egen backup-rutine, for ikke pludselig at havne i en situation hvor du mister alle dine mails.

 


 

 IP-adresse:

En IP-adresse (Internet Protokol-adresse) er et unikt nummer som netværksenheder (f.eks. computer) bruger til at kommunikere med hinanden på.

Alle enheder, der skal kommunikerer med hinanden, skal have deres egen unikke adresse. Dette sikrer, at kommunikationen mellem de forskellige enheder ikke bliver blandet sammen. Ligesom vejnavne og telefonnumre identificerer individuelle bygninger eller telefoner, identificerer IP-adresser en opkobling med en netværksenhed.

En IP-adresse består som oftest af fire sæt tal, hvor hvert sæt består af mellem et og tre cifre. Tilsammen giver det et unikt identifikationsnummer, som tilhører netop din computer eller lignende enhed. Når du kobler dig op på et netværk, bliver din computer eller anden enhed oftest tildelt en IP-adresse helt automatisk, og du behøver derfor i langt de fleste tilfælde slet ikke at tænke over, hvilken IP-adresse du har, og hvad den bruges til. Denne proces sker nemlig helt af sig selv, og du bemærker kun sjældent, hvad der sker af ændringer med din IP-adresse, når du er på nettet.

En IP-adresse indeholder mange informationer – rigtig mange. Den internetudbyder, du har valgt til at levere dit bredbånd derhjemme, indhenter og gemmer oplysninger om, hvilke hjemmesider du besøger, imens du er koblet på deres netværk. Af den grund er det ikke hensigtsmæssigt, at du lader hvem som helst benytte dit netværk derhjemme. I tilfælde af at andre personer besøger hjemmesider, der af den ene eller anden grund kan være i søgelyset på grund af eventuelle lovovertrædelser eller mistanke herom, vil anklagen nemlig ende hos dig, hvis det er dit netværk, der er blevet benyttet under søgningen, hvilket afsløres af IP-adressen. Du bør derfor til hver en tid sørge for at sikre dit netværk derhjemme, så du altid har fuld kontrol over, hvem der kobler sig på forbindelsen. Her er en god og sikker kode vejen frem.

 


 

 My SQL:

MySQL (Structured Query Language) er en databaseserver som understøtter mange samtidige brugere. MySQL er bygget op omkring forskellige databaser på en server, hvor hver enkelt bruger typisk har adgang til en database. MySQL er det mest populære databasesprog i dag, og er et klient/serverprogram der består af en server (mysql) og mange forskellige klientprogrammer.

 


 

 PHP:

PHP (Hypertext Preprocessor) er et objekt-orienteret server-side programmeringssprog anvendt til udvikling af dynamiske webapplikationer og websteder.

Det er det mest udbredte sprog til dynamiske webløsninger, fordi det har et stort fællesskab i sit bagland, da det er ”open source”, hvilket betyder, at alle har adgang til den underliggende kildekode

PHP giver dig mulighed for at sende e-mails fra din hjemmeside, have login funktionalitet på din hjemmeside, køre et forum, lave afstemninger samt mange andre interaktive og databasedrevne webapplikationer. 

 


 

SEO:

SEO (Search Engine Optimization), som betyder Søgemaskineoptimering på dansk. SEO eller søgemaskineoptimering er det arbejde der ligger i at optimere en hjemmeside ud fra de faktorer, som søgemaskinerne kigger på, når de skal rangere hjemmesider.

At arbejde med SEO handler overordnet om at gøre din side relevant i forhold til brugerens søgning og din side bedre en dine konkurrenters, for at få bedre placeringer end dem.

 


 

Sub Domæne:

Et subdomæne er en form for underdomæne til et domæne. Subdomænet angives før selve domæne navnet. Det kunne f.eks. være blog.ditdomæne.dk eller shop.ditdomæne.dk.

Du har altså et hoveddomæne, og herunder flere forskellige subdomæner. Subdomænet behandles som en selvstændigt hjemmeside, og mange vælger at bruge dette til forskellige kampagner. Det kan for eksempel også bruges, hvis man i familien ønsker at have hver sin hjemmeside men på samme domæne. D.v.s. man har et domænenavn og efterfølgende laves der subdomæne på dette.

 


 

URL:

URL (Uniform Ressource Locator), der på dansk kan oversættes til enhedsressourcefinder. En URL beskriver adressen på en bestemt ressource et sted på Internettet. En URL er med andre ord en adresse og en slags stedfortræder for IP-adresser, der kan være tæt på umulige at huske og som ikke fortæller noget om, hvad man finder på en given side. Sammenkoblet består en URL af en protokol, et domænenavn og en sti. Stien indeholder den specifikke undermappe med struktur, hvor hver side er placeret.

Eksempel: https(protokol)/domænenavn(www.minside.dk)/sti(undermappe)